Solcelleprojekt i Skibstrup – hvordan sikres borgernes trivsel og rettigheder?

Skrevet sammen med Johannes Joyce Henriksen, bragt i Helsingør Dagblad den 24. marts 2025.

LÆSERBREV: Forsyning Helsingørs planlagte solcellepark i Skibstrup vil markant forandre nærområdet og påvirke naboernes liv. Solcelleparken placeres langt tættere på beboelse, end bekendtgørelsens vejledning anbefaler. De foreskrevne afstande på 150, 300 og 750 meter til naboer er ikke overholdt, hvilket betyder, at projektet ikke lever op til de standarder, der er sat for at beskytte borgernes trivsel og sundhed.

Uanset om man bor i Skibstrup eller i hjertet af Helsingør, bør man som borger kunne forvente, at kommunen sikrer et godt og sundt nærmiljø. Det hensyn er lagt helt til side.

Forsyning Helsingør har allerede anlagt en vej i området, hvor solcelleparken planlægges, selvom lokalplanen ikke er godkendt. Det rejser spørgsmål om, hvordan processen er blevet håndteret. Hvordan sikres det, at projektet først udføres, når de nødvendige godkendelser er på plads?

Projektets budget stammer fra 2019, mens solcelleparken først forventes færdig i 2029. Med stigende priser på materialer, arbejdskraft og renter er det relevant at spørge: Er der foretaget en opdateret økonomisk vurdering for at sikre, at projektet stadig er en god investering?

Solcelleparken skal være en grøn løsning, men det er afgørende, at solcellerne lever op til etiske standarder. Kan det garanteres skriftligt, at de er fri for PFAS og ikke produceret under kritisable forhold?

Parken ligger ovenpå et grundvandsdepot, men miljøvurderingen har ikke undersøgt risikoen for PFAS-forurening. DTU forsker aktuelt i PFAS i solceller – bør en supplerende miljøvurdering afklare påvirkningen i samarbejde med deres forskning?

For at sikre en mere transparent og velunderbygget beslutning om solcelleparken foreslår vi i LA:

  • Kommunen bør sikre, at projektet lever op til bekendtgørelsens anbefalinger om afstand til beboelse.
  • Alternativ placering af solcelleparken bør undersøges, f.eks. på eksisterende industriområder eller tage på kommunale bygninger.
  • En opdateret budgetvurdering bør gennemføres, så projektets økonomiske grundlag er retvisende.
  • Kommunen bør stille krav om fuld transparens omkring solcellernes produktion og garantere, at de overholder EU’s bæredygtighedsstandarder.
  • Beregningen bør vise, hvornår projektet reelt har “tilbagebetalt” sin CO₂-udledning, så borgerne får et fuldt og retvisende billede af projektets klimaeffekt.
  • Forsyning Helsingør bør dokumentere, hvordan solcelleparken konkret bidrager til en reel CO₂-reduktion i Helsingør Kommune – ikke kun som en teoretisk beregning, men i praksis.

LA Helsingør mener ikke på de nuværende oplysninger, at Helsingør Kommune kan godkende Forsyning Helsingørs forespørgsel om et solcelleanlæg.

Scroll to Top