Bragt i Information, den 22. juni 2022.
Desværre! I kan ikke etablere jeres kvindekrisecenter her i byen. Vi har lyttet til nabohøringerne, og det gør indtryk på os, når naboerne siger, at de er bange for, at kommende kvindelige beboere er kriminelle, og at de faktisk hellere ville have en rockerborg liggende end et kvindekrisecenter.
Er ovenstående melding svær at forestille sig? Så er der en god grund. Det er nemlig ikke kriseramte kvinder, der har modtaget den, men derimod mænd i samme livssituation.
For ovenstående forløb har netop udspillet sig i Køge Kommune, hvor vi stod klar til at åbne et af landets få mandekrisecentre i Lille Salby. Det ville blive mandekrisecenter nummer 15 på landsplan – til sammenligning findes der i dag 77 kvindekrisecentre. Men Køge byråd sagde nej. Naboernes argumenter vejede tungest.
Jeg er som ansvarlig for det afviste mandekrisecenter virkelig trist over, at vi som samfund byder udsatte, sårbare borgere så ringe behandling og så nedværdigende omtale. Hvornår blev udsatte mænd til andenrangsborgere?
På mange måder er vi en bananrepublik, når det kommer til ligestilling på det her område. Faktisk i en grad, så det kun er kvinder og ikke mænd, der ifølge Servicelovens §109 har mulighed for at søge midlertidigt ophold på krisecentre, når de bliver udsat for fysisk eller psykisk vold i hjemmet. Det til trods for, at estimeret 19.000 mænd årligt udsættes for vold i nære relationer.
Hvad end forklaringen er på Køge byråds beslutning, så hænger ansvaret ikke på naboerne. Det er en politisk beslutning at droppe krisecentret i Lille Salby, ligesom det er en politisk beslutning at have en lovgivning, der i høj grad er med til at stigmatisere mænd i akutte livskriser.
Derfor er vi nødt til at gøre op med den stigmatiserende fortælling om udsatte kvinder som ofre og udsatte mænd som potentielle overfaldsmænd. Det kræver en større politisk indsats, en holdningsændring, en ændring af den diskriminerende lovgivning og sidst, men ikke mindst fornuftige lokalpolitikere, der tør bidrage til at hjælpe udsatte borgere i stedet for at sprede skræmmebilleder af mænd i krise.